Mikrohus vs små ferdighus
Bare for å rydde alle misforståelser av veien. Vi selger ikke mikrohus og dette er ikke en side for å ditche mikrohus. Mikrohus kan være fint for noen, men ikke for alle. Her vil vi bare forklare litt om forskjellen mellom mikrohus og andre hus.
Dette uset er på 30 m2. Det største du kan bygge som mikrohus.
Forskjellen mellom et mikrohus og et lite hus er størrelsen. Inntil nylig har det i praksis ikke vært lovlig å bygge et skikkelig mikrohus i Norge uten at det ble bygget på en tilhenger med hjul. Når ting står på hjul, gjelder ikke reglene for hus. (Det er derfor du ser så mange tilhengere med reklameskilt plassert langs veiene. Tilhengere er ikke omfattet av de generelle reklameskilt forbudet langs veiene)
Dersom huset står på en tilhenger får du ikke lov til å legge inn permanent vann eller avløp. Du kan koble deg til med hageslange, men avløpet må som regel gå i tank som må tømmes.
I 2023 kom det imidlertid endringer i teknisk forskrift av 2017, TEK 17, som fritok hus under 30 m2 mange krav som ellers gjelder for hus.
Et mikrohus er altså maksimalt 30 m2, til sammenligning er vårt minste hus 60m2 og en vanlig dobbeltgarasje er på 36 m2. Huset skal være frittliggende og med maksimal høyde 4,5 meter over bakken. Det skal ha kun en etasje og ikke kjeller. TEK har regler om hva som skiller en hems fra en etasje. Det er ikke krav til trapp. Det er heller ikke krav til bod og oppbevaringsplass og kravet til innvendig romhøyde er redusert til 2,2 m.
Et mikrohus er underlagt vanlige regler om konstruksjonssikkerhet, brannsikkerhet og evnen til å motstå naturpåkjenninger som vanlige hus. Avstand til naboer må altså være 8 meter og det må være tilgjengelighet for brann- og redningsvesen. Det må altså bygges på et sted som er avsatt til, eller egnet til, boligformål.
Du må søke om byggetillatelse på vanlig måte for mikrohus. Selv om huset er lite, gjelder ikke fritaket for vanlig byggesøknad når det skal være en bolig.
Derimot gjelder ikke reglene for tilgjengelig boenhet. I et vanlig, lite hus, er det krav om alle skal kunne komme inn og bruke huset på vanlig måte, også mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det innebærer blant annet plass til å betjene huset fra en rullestol. Man skal ha plass til å snu den, komme bort til vinduer etc. ved normal møblering, plass til å komme til å betjene dører osv. Listen er ganske omfattende.
Å bli pålagt å bygge et hus for mennesker med nedsatt funksjonsevne når man selv eller ingen man kan tenkes å invitere hjem, har slike utfordringer, kan høres litt tullete ut. Men tenk en gang til. Vi mennesker er et ømtålige, små vesen. Ulykker og sykdom kan ramme oss alle (Bank i bordet). Om noe slik skulle skje med en i husholdningen, vil det være fint om man slipper å flytte fra hjemmet sitt.
Mikrohuset skal ha ventilasjon som sikrer tilfredsstillende luftkvalitet, men det kreves ikke ventilasjonsanlegg. Kravet til ventilasjonsanlegg opphører når innvendig, oppvarmet areal er mindre en 70 m2. Hverken Bungalow eller Kolibri har krav til ventilasjonsanlegg.
Kravene til lyd og vibrasjoner gjelder ikke for mikrohus, og heller ikke kravet til utsyn. Det må være dimensjonert for å oppfylle alle kravene til konstruksjonssikkerhet, brannsikkerhet og evnen til å motstå naturpåkjenninger som vanlige hus.
Et mikrohus ment for overnatting skal byggemeldes som vanlige hus. Du kan gjøre det selv dersom det allerede står et hus på tomten. Dersom tomten er ubebygd må du i praksis bruke profesjonell hjelp.
Direktoratet for byggkvalitet har laget en god veileder dersom du tenker å bygge mikrohus.